Dat de landmijnen hier dodelijk doeltreffend waren mocht op deze zelfde locatie nogmaals blijken op 25 mei 1940. Toen reed praktisch op dezelfde plaats een wagen met vluchtelingen op een landmijn. Beide landmijnen waren vermoedelijk gelegd door terugtrekkende Belgische genietroepen. Ook deze nutteloze daad had twee doden tot gevolg.
Bruggenhoofd Gent - Gijzenzele. Het geweervuur flakkert weer op en er volgen een groot aantal nieuwe granaatinslagen in het dorp. Er staan vrij snel enkele woningen in brand. Er wordt door het "centre anti char" te Gijzenzele nogal zenuwachtig teruggeschoten. De oversten weten de gemoederen te bedaren en de wilde schietpartij houdt weldra op.
19:30
Bruggenhoofd Gent - Oosterzele. Ook aan Duitse kant gebeuren misverstanden en verstoren misleidende berichten de organisatie. 2 88 mm artilleriestukken van het Duitse 156e AR waren op weg richting Scheldewindeke als ze het tegenbericht ontvangen van problemen te Westrem. Het geschut dat ondertussen reeds te Oosterzele op Scheurbroek was, keert terug naar zijn originele posities.
De eerste geruchten onder de Belgische soldaten doen de ronde dat de stellingen zullen verlaten worden en dat er zal worden teruggetrokken.
Bruggenhoofd Gent - Melle - Merelbeke. De artilleristen van de 2e Artillerie demonteren hun geschut en trekken zoals gevraagd via Gontrode Heirweg en Merelbeke in de richting van de Scheldebrug te Zwijnaarde (allicht de Trambrug) om zo terug te plooien op de Leie en het Schipdonkkanaal. Om u een idee te geven van hun activiteit. Alleen hun 3e Groep zou met 12 stukken artillerie in de laatste 3 dagen meer dan 5000 artilleriegranaten hebben afgevuurd.
Ook de 8e Artillerie doet hetzelfde, behalve hun 7e Batterij die in stelling blijft bij de 15e Linie. Zij zullen pas tussen 21u30 en 1u15 hun stellingen verlaten om niet de indruk te geven dat de Belgische artillerie uitdooft tijdens het terugtrekken van de Belgen op de Leiestelling.
Ook hier zijn getallen gekend. Zo zou de 3e Groep van de 8e Artillerie met de 6 artilleriestukken die het nog had aan TPG in de 3 dagen van strijd niet minder dan 1600 obussen afvuren.
20:00
Aan de Schelde - Petegem. De Duitsers hebben weten door te dringen tot aan de stokerij, halfweg tussen Wortegem en Waregem. De Engelsen nog aanwezig in Wortegem lopen het risico omsingeld te worden.
Bruggenhoofd Gent - Eke tot Zwijnaarde. De 1e Divisie Ardeense Jagers bezet de zone van Bruggenhoofd Gent in Eke tot de regio Zwijnaarde langs de Schelde. Dit om de terugtocht van de 2e, 4e en 5e Infanteriedivisie van de Scheldestelling op de Leiestelling met hun bescherming als rugdekking mogelijk te maken.
Bruggenhoofd Gent - Merelbeke. De Algemene Staf van de 2e Infanteriedivisie die opgesteld was nabij Molenhoek verlaat zijn post en vertrekt richting Leiestelling.
Bruggenhoofd Gent - Scheldewindeke. De 7e Batterij van de 8e Artillerie neemt nog een aantal Duitse mitrailleurnesten op de Spiegel onder vuur.
Bruggenhoofd Gent - Munte tot Semmerzake. De hier aanwezige troepen beginnen zich te verplaatsen naar de bunkers tussen Eke en Astene.
Bruggenhoofd Gent - Moortsele. Ook de sectie van de 5e Batterij van de 8e Artillerie die was opgesteld in de bunker A30 krijgt de opdracht terug te trekken. Hier wordt ook bijkomend de opdracht gegeven om de 5 km lange telefoonkabel die begon aan de bunker, zoveel mogelijk te recupereren. Ze dienden zich terug te trekken via de brug te Eke.
Bruggenhoofd Gent - Gijzenzele. Majoor Deprets krijgt het definitieve bevel terug te trekken tot achter de Leie, naar Nevele. De uittocht zal starten om 23 uur.
Bruggenhoofd Gent - Kwatrecht. Het 2e Bataljon van de 28e Linie was nog altijd in steun bij de 5e Linie en kreeg de opdracht als laatste de stellingen in Kwatrecht te verlaten en zo de terugtocht van de al zwaar geteisterde 5e Linie te dekken. Zij mochten hun stellingen niet verlaten voor 2u 's ochtends.
21:00
Bruggenhoofd Gent - Merelbeke. Het 1e Bataljon van de 28e Linie was reeds rond dit tijdstip teruggetrokken op de achterlijn van TPG waar het origineel in reserve lag bij de 5e en 6e Linie en trekt meteen via Zwijnaarde over de Schelde waarna via Drongen en Merendree wordt doorgetrokken op Hansbeke.
21:30
Bruggenhoofd Gent - Schelderode. De 8e Artillerie verlaat ook zijn stellingen te Schelderode, Melsen, Zwijnaarde en Moortsele en start met een algemene terugtocht via de brug van Eke in de richting van Meigem.
Bruggenhoofd Gent - Gijzenzele. Geleidelijk aan wordt de voorlinie van de stellingen bezet door het Eskadron Cyclisten van de 2e Infanteriedivisie die hier als laatste zal terugtrekken.
22:00
Gent. Rond dit uur vertrekt de 1e Infanteriedivisie uit Gent richting Leiestelling. Hierdoor vertrekken op dat moment uit Gent praktisch alle Belgische troepen op de nog aanwezige Genie-eenheden na die zich bezig houden met het voorbereiden van vernielingsopdrachten voor heel wat bruggen over kanalen, Schelde en Leie in het Gentse.
De 1e Infanteriedivisie zal bij zijn bewaking van Gent worden afgelost door eenheden van de 16e en 18e Infanteriedivisie. De 16e Infanteriedivisie lag origineel achter de Schelde tussen Destelbergen en Kwatrecht. De 18e Infanteriedivisie lag origineel noordelijk van Gent en sloot aan bij het kanaal Gent-Terneuzen.
Bruggenhoofd Gent - Landskouter - Gontrode. Vanaf dit tijdstip dienen de soldaten van het 1e en 3e Bataljon van de 28e Linie de ondertussen eveneens in hun regio opgestelde soldaten van het 3e Bataljon van de 1e Ardeense Jagers door te sturen korter bij de Schelde om de komende aftocht van Bruggenhoofd Gent mee te dekken voor de rest van de Belgische troepen. Kort nadien zullen ook dit 1e en 3e Bataljon hun stellingen op de achterlijn verlaten en in de richting van Zwijnaarde trekken om daar de Schelde over te steken richting Landegem.
23:00
De aftocht van de Belgische soldaten begint. Eén peloton per compagnie blijft op de achterhoede met versterking van twee T13 tanks.
Bruggenhoofd Gent - Landskouter. Het 3e Bataljon van de 28e Linie trekt de Schelde over te Zwijnaarde om dan via Sint-Martens-Latem door te trekken op Landegem.
Bruggenhoofd Gent - Oosterzele Betsberg. Het 2e Bataljon van de 6e Linie verlaat het weerstandsnest Betsberg. De 6e Compagnie van de 6e Linie zal hier de terugtocht dekken. Deze eenheden trekken naar Nevele.
Bruggenhoofd Gent - Gijzenzele. Het 3e Bataljon van de 6e Linie vertrekt via Eke over de Schelde. De 13e Compagnie Mitrailleurs zal hier de achterhoede dekken.
Bruggenhoofd Gent - Kwatrecht. Een peloton van de 5e en nog een peloton van de 6e Compagnie van de 28e Linie dient geleidelijk aan de posities in te nemen van de wegtrekkende troepen van de 5e Linie in het dorp van Kwatrecht. Af en toe ontvangen ze door de waargenomen troepenbewegingen Duits mitrailleurvuur. Er wordt nog een patrouille uitgestuurd om dit vuur uit te schakelen maar de belagers bleken reeds verdwenen bij aankomst op de plaats van onheil.
De 5e Linie zal doortrekken in de richting van Hansbeke achter de Leie via Gontrode, Merelbeke en Drongen.
23:15
Bruggenhoofd Gent - Zevergem. Op dit moment komt het bericht binnen bij de 4e Groep van de 11 Artillerie dringend terug te trekken. Blijkbaar werden ze verwacht dit reeds te doen sinds 21u maar om een onduidelijke reden werd vergeten hen dit te melden. Er wordt teruggetrokken via Schelderode en Melsen via een nog aanwezige pontonbrug over de Schelde.
De Duitse 56e Infanteriedivisie plant het begin van een nieuwe aanval met als zwaartepunt dit keer de zone tussen Betsberg en het station van Moortsele.
Op deze dag maakt de Duitse leiding melding van 1 nieuwe gevangen genomen officier en 23 nieuwe gevangenen van de 6e Linie. |